PT ­branschen har aldrig varit mer efterfrågad än nu och kvaliteten PT:s emellan kan skilja sig avsevärt. Att anlita en PT innebär en stor kostnad och därför bör du förbereda bra frågor till konsultationen. Styrkeprogrammet har därför listat bra frågor som din PT bör svara ja på under en konsultation.

Att tänka på vid val av Personlig Tränare

Bra frågor att ställa när du ska välja Personlig tränare.

1. Skapar du en klientprofil?

Att skapa en klientprofil handlar om att man som PT samlar in information om dig som klient som sedan ligger till grund för val av träning, träningsfrekvens, kostplan etc. En sådan profil bör innehålla med information om hälsostatus, aktuell träningsmängd, skadehistorik, sömnvanor, kostvanor, målsättning och vilja till förändring.

2. Utför du tester vid uppstart, delmål och slutmål?

För att kunna erbjuda dig bästa träning, bör den PT du ska anlita starta upp din träning med olika tester beroende på målsättning. Dessa tester fungerar dels som en riktmärke för vad som ska prioriteras i träningen och vilka övningar som passar, dels för att mäta att resultat har uppnåtts vid deltester och sluttester. Här följer några exempel på tester som bör göras: ­ 

Rörlighetstester

Ligger till grund för vilken typ av övningar som kan utföras med god teknik och hur stor del av träningen som ska ägnas åt rörlighet. ­ 

Styrketester

Är du en klient som vill öka i styrka bör styrketester fungera som referensvärde för att kunna göra en mätbar träningsutveckling. ­ 

Konditionstester

Om du har som mål att förbätrra din uthållighet och maxvärde som räknas ut genom ett standardiserad formel. ­ 

Fettmätning

För dig som vill minska i kroppsfett är detta ett viktigt test – antingen med fettmätningsmaskin eller caliper. ­ 

Vägning

För dig som vill gå ner i vikt, är kroppsvikten en bra mätvärde. man har tappat. ­ Midjemått. Att mäta midjemått är relevant för den som vill minska i fettprocent men också för den som vill gå ner i vikt. ­ 

Kostregistrering

För dig som har som mål att öka eller minska i fettprocent eller syreupptagning, bör din kondition testas. Här finns manga tester, exempelvis Åstrands cykeltest, som lämpar sig till de flesta personer och som ger ett VO2­ Tillsammans med fettmätning kan man utvärdera om det i huvudsak är fett som kosthållning. ­ 

Specialtester

För klienter med idrottsspecifika mål, t.ex. en fotbollsspelare som vikt, bör någon form av kostregistrering utföras, så att din PT kan göra en bedömning av vad som bör vara första stegen i förändringen till en mer optimal vill bli mer explosive, bör ett test för snabbhet göras. Med andra ord bör en PT som utger sig för att vara specialinriktad på ett område också kunna genomföra tester som mäter denna kvalitet.

Läs mer om tester i boken Tester och mätmetoder för Idrott och hälsa. Bellardini, A., Henriksson, A. & Tonkonogi, M. (2009). Tester och mätmetoder för idrott och hälsa. SISU Idrottsböcker.

3. Kan du presentera en framgångsmodell?

En seriös PT dokumenterar sina klienters framgångar i form viktminskningar, fettminskningar, styrkeförbättringar och konditionsförbättringar etc. Din PT bör också på ett enkelt sätt kunna vilken modell som hen använder för att få lyckade resultat. En sådan modell kan t.ex. se ut så här: ­ En plan för träningen och kosthållningen baserat på målsättning, tester och klientprofil. ­ Tydligt formulerade delmål och slutmål, som stäms av vid tidpunkten. ­ En vilja till förändring hos klienten. ­ Minst 90% av genomförd tränings­ och kostplan

4. Ser du till helheten (jobb, sömn, intressen, träning och kost) vid målsättning och träningsupplägg?

En duktig PT bör guida sin klient till rätt nivå av målsättning och träning. För en klient som exempelvis redan är fullmatad med fritidsaktiviteter, handlar det om att förklara för klienten vilka omprioriteringar som ska göras och hur mycket tid som krävs för att uppnå ett högt satt mål.

5. Har du en färdig träningsplan och kostplan vid första passet?

Efter att klientprofilen är skapad och testerna gjorda, gör PT:n det viktigaste planeringsarbetet i form av att skapa en träningsplan och kostplan för den kommande perioden.

6. Registreras träning och kosthållningen under tiden?

För att hålla koll på att du som klient genomför tränings­ och kostplanen, bör din PT presentera en träningsdagbok/kostdagbok där du och din PT loggar genomfört pass/mål, vikter, set och reps etc.

7. Har du mer än en PT utbildning i bagaget?

En duktig PT är oftast en person med lång erfarenhet av träning, lång yrkeserfarenhet och flera utbildningar. Mer än en PT­utbildning tyder på att det är en person som är intresserad av att lära sig mer och fortbildar sig kontinuerligt.

8. Lever du som du lär?

Din PT behöver absolut inte se ut som en ftinessmodell, men hos en PT som inriktar sig på fettförbränning men själv inte är särskilt vältränad, kan man ifrågasätta hur mycket denne egentligen kan om fettförbränning.

Gillade du den här artikeln?

Då får du gärna rekommendera den till andra genom att dela "Att tänka på vid val av Personlig Tränare" på Facebook eller Twitter.