Viktskivor tillhör basutrustningen i varje gym. Givetvis paras de oftast ihop med en skivstång men de kan också användas på egen hand som belastning vid olika övningar eller som viktmotstånd på olika maskiner.

Vilka olika sorters viktskivor finns det?

Övergripande finns det två sorters viktskivor med flera underkategorier. Huvudkategorin är diameter, och med det menas hålet i mitten och huruvida det är 25 mm eller 50 mm. Det finns även 30 mm som används för exempelvis bodypump-set och liknande.

25 mm viktskivor är oftast i järn eller gummi och i ett viktspann från 1,25 kg upp till 10 kg och har en växande ytterdiameter. De används framförallt till byggbara hantlar men även till smalare skivstänger och vissa maskiner, för bruk i hemmamijö och mindre företagsgym.

Tips: Viktskivor i järn med diameter på 25 mm från Gymkompaniet

50 mm-viktskivor är betydligt vanligare och kommer också i fler olika modeller. De rör sig normalt i ett viktspann från 1,25 kg upp till 25 kg och har oftast en växande ytterdiameter. De tre vanligaste modellerna är viktskivor är av järn, gummerade viktskivor eller så kallade bumper plates.

Järnskivor och gummerade viktskivor är oftast standard i branschen och medan järn är lite billigare så är gummi lite mer skonsamt mot öron och golv.

Tips: Viktskivor av järn och gummerade skivor från Gymkompaniet

De viktskivor som kallas Bumper plates har vuxit starkt på marknaden alltsedan crossfit slog igenom som träningsform och krävde en ny sorts viktskivor som klarade av att "släppas", och där samtliga viktskivor har samma ytterdiameter oavsett vikt på viktskivan. Bumper plates används alltså oftast för crossfit och kommer oftast i storlekarna 5-25 kg. De är dock betydligt dyrare än klassiska viktskivor.

Men vet du att du kommer vill använda viktskivorna till crossfit så ska du köpa Bumper Plates. Vanliga viktskivor kommer att gå sönder och trots att bumper plates är dyrare så kommer du att spara in de pengarna genom att slippa köpa nya skivor varje månad.

Tips: Bumper plates från Gymkompaniet

Att tänka på när du ska köpa viktskivor

Då man ofta kör relativt tungt med skivstång och viktskivor så inbillar man sig lätt att man inte behöver de små vikterna. Men om du börjar köpa viktskivor på 10 kg och uppåt så missar du en mängd olika vikt-gap. Med ett par 1,25 kg-vikter, 2,5 kg-vikter och 5kg-vikter som komplement till de större viktskivorna så kan du röra dig längs i princip hela viktskalan och enklare skapa bra förutsättningar för bra träning.

En stor fördel med viktskivor är livslängden. Om du inte bryr dig om det rent estetiska i en gammal och sliten viktskiva med repor och missfärgningar så håller de i princip hur länge som helst. För rent funktionsmässigt förändras de inte oavsett ålder.

Tips: Alla viktskivor från Gymkompaniet

Övningar med viktskivor som belastning

Förutom alla övningar som använder viktskivor som belastning i maskiner och på skivstänger finns det en del övningar där du använder själva viktskivan som belastning. Testa gärna dessa övningar, de är både roliga och funktionella.

Gillade du den här artikeln?

Då får du gärna rekommendera den till andra genom att dela "Viktskivor" på Facebook eller Twitter.