Antalet hemmagym i Sverige ökar ständigt, men för den som står inför sina första stapplande steg mot ett hemmagym så kan det vara svårt att veta vart man ska börja och vad en rimlig kostnad för ett hemmagym är.

Är det rimligt ekonomiskt? 


Den första frågan när man vill bygga ett hemmagym är givetvis om det är värt det. Om vi räknar på att ett snitt-gym tar ut en månadskostnad på runt 300kr per månad så blir det 3600kr/år och person som har gymmedlemskap. Och är man 2 personer i familjen som har gymkort så blir det drygt 7000kr per år. Så i det här fallet får man ställa en löpande månadskostnad mot en större engångskostnad mot varandra. Om man tittar på 3-5 års sikt så kan man dock ganska snabbt se kostnaden för gym-medlemskap drar iväg. Och för 21.000 (3 år) - 35.000kr (5 år) kan man ganska lätt skapa ett riktigt gediget hemmabygge med i princip all den utrustning man behöver för ordentlig helkroppsträning.

Vilken utrustning ska jag köpa?


Enklast är att fråga sig själv vad man brukar köra när man är på gymmet och sedan anpassa gymmet utefter det. Men om man är osäker så rekommenderar vi en grund med träningsbänk, skivstångsställning, skivstångspaket, hantelpaket och någon sorts stretchmatta, gymboll och suspensionträning. Med det kan du i princip träna hela kroppen och utveckla träningen i en mängd olika riktningar. Efter ett tag brukar man upptäcka vad man saknar och då kan man fylla på i den riktningen som krävs.

Tips: Du hittar ett stor utbud av utrustning på www.gymkompaniet.se

Utrymme

Ett hemmagym tar givetvis en del plats och om du följer utrustningslistan ovan så behöver du i alla fall 10-15kvadrat att jobba med. Det är framförallt en skivstång som behöver lite utrymme då en olympisk skivstång är 220cm bred. Det går att bygga ett hemmagym på mindre yta men då får man börja anpassa utrustningen utefter ytan. 

Det är också viktigt att tänka på var lokalen ligger. Det bästa är om du har ett garage eller ett rum på bottenplan i ett hus så att inte golvet utsätts för stötar, om det nu råkar vara någon annans tak. Om du bara tänkt ha lite yoga-träning så fungerar givetvis även tredje våningen i en lägenhet utmärkt, utan vi pratar om lite tyngre utrustning.

Golv


Ett hemmagym bör antingen ske på solid grund i exempelvis garage, men om ditt hemmagym ligger inomhus så bör du fundera över om du inte ska ta in någon sorts skyddsmatta, pusselmatta eller gummerat golv för att skona golvet och din familjs öron. Här kan man antingen kontakta försäljaren av gymutrustning eller en lokal golvläggare och se om de har någon matta som passar.

Slutligen, ett tips: 
Försök gärna se gymmet som något som utvecklas över tid. Bättre att du gör några färre stora inköp med bra utrustning som håller, än att försöka klämma in allt möjligt. Det är mer motiverande att träna med solida produkter än någonting som man inte litar på.

Tips: Gymkompaniet kan kostnadsfritt hjälpa till att ta fram en offert utifrån dina behov

Gillade du den här artikeln?

Då får du gärna rekommendera den till andra genom att dela "Hemmagym" på Facebook eller Twitter.