Styrkeprogrammets ordlista
- Kostfiber
- De typer av kolhydtrater som utgörs av växternas cellväggar och som inte kan brytas ned av mag-/tarmkanalens egna enzymer. Hit räknas de odigirerbara polysackariderna cellulosa, hemicellulosa, pektiner och lignin. Kostfiber har en rad positiva effekter för oss människor. De är viktiga för normal tarmfunktion då de binder vatten, vilket gör att avföringen ökar i volym och blir mjuk. För den som har problem med förstoppning är det viktigt med en fiberrik kost. Fiberrika livsmedel baserade på råg, vete, frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter ger större mättnadskänsla och bidrar till ett lägre glykemiskt index, GI, än fiberfattiga livsmedel. Vissa s.k. gelbildande kostfibertyper, t.ex. pektin i frukt och grönsaker, havrekli samt guarkärnmjöl, kan också sänka kolesterolnivån i blodet. Fiberrik mat innehåller i allmänhet också mindre fett än fiberfattig, vilket bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga. Stora mängder fibrer kan dock leda till mag-tarmbesvär i form av gasbildning, uppkördhet i buken och diarré, särskilt hos små barn.