2009-10-11

CrossFit är träningskonceptet som blir mer och mer populärt bland motionärer som vill ha större variation och högre tempo i träningen.


CrossFit är ett växande träningskoncept som bygger på rolig, effektiv och allsidig träning. Rolig för att passen är baserade på ständigt varierande övningar, effektiv för att träningen sker med hög intensitet och endast pågår i en halvtimma samt allsidig för att träningen inte är specifik, utan innehåller många olika kvaliteter inom fysisk träning.

Syftet med CrossFit - träningskonceptet som grundades på 80-talet av den före detta gymnasten Greg Glassman - är dels att träna uthållighet under kort tid med hög intensitet och dels funktionell styrka med rörelser som människan är konstruerad för att genomföra, som t.ex. lyfta, dra, putta, kasta hoppa och springa. CrossFit är alltså raka motsatsen till klassisk gymträning, där tempot ofta är lågt och där variationen av övningar inte är så stor. Med CrossFit vill man åstadkomma kardiovaskulär uthållighet, muskulär uthållighet, styrka, rörlighet, power, snabbhet, balans, koordination och precision.

En betydande del i CrossFit är att träningen ska vara rolig, varför man varierar övningsinnehållet från pass till pass inom olika kategorier som t.ex. kroppsbelastande övningar, kettlebellsövningar, ringövningar, skivstångsövningar, däckvältning, repklättring, löpning, rodd och hopp etc. Man varierar också mellan lätta och tunga lyft samt mellan träning med få repetitioner och många repetitioner.

En annan viktig del i CrossFit är att träningen skall ske i högt tempo och vara effektiv. Därför är ofta en utmaning med träningen att genomföra träningspasset på så kort tid som möjligt eller inom en given tid, där du t.ex. ska klara så många set som möjligt. Av den anledningen är det sällan som ett träningspass blir längre än 30 min.

Så testa CrossFit redan nu med vårt nya CrossFit-program!