Helkropp 1 är ett av två pass som lämpar sig för dig som är motionär, men inte nybörjare, och som kan tänka sig att träna 2-3 ggr styrka per vecka. Det består av övningar som aktiverar kroppens stora muskelgrupper.

Jobba igenom följande övningar med god teknik och högt tempo genom att arbeta med två övningar åt gången. Exempelvis går du direkt vidare till raka marklyft när du vilar i knäböjen.

Som träningsvan motionär kan du köra med 4 set och mellan 6-20 repetitioner per övning.

Övningar (7 st)

Knäböj / Squat

1. Placera stången på ryggen tvärs över kappmuskeln (M. trapezius), precis nedanför nacken.

2. Gå ut till startställningen med små steg.

3. Ställ dig med axelbred stans och med tyngdpunkten på mitten av foten.

4. Andas in ett rejält andetag med buken och spänn bålen för att stabiliera ryggraden.

5. Håll ryggens linje neutral, dvs. ingen krummning eller överdriven svank.

6. Skjut nu bak rumpan något samtidigt som du böjer i knäna.

7. Jobba med knäna i samma rörelseriktning som tårna pekar.

8. Gå såpass djupt att du kan hålla ryggens linje neutral och att du inte fäller ryggen framåt alltför mycket.

9. Pressa upp stången och andas ut när lyftet är färdigt.

Tänk på att:

- Knäna skall jobba i samma rörelseriktning som tårna pekar. Ligger tyngden på foten på insidan av fötterna faller du säkerligen in med knäna.

- Hålla ryggens neutrala linje under hela lyftet.

TIPS! Har man orörliga vrister eller långa lårben i förhållande till underben, kan det vara aktuellt med en planka under hälarna för att kunna uppnå önskat djup utan att behöva fälla fram ryggen.

Vid djupa benböj böjer du benen ända tills då du sitter i huk och pressar därefter upp igen. Dock gäller det att man i denna variant inte går djupare än att man kan hålla ryggen rak.

OBS! I klippet lämnar utövaren ställningen med ryggen mot ställningen pga. av filmtekniska skäl. Normalt skall utövaren alltid vara vänd mot ställningen, eftersom det annars kan vara svårt att se krokarna då man är trött efter ett tufft set.

Aktiverade muskelgrupper

 1. framsida lår
 2. rumpa/säte
 3. insida lår

Raka marklyft / Romanian Deadlift

1. Ställ dig bakom stången med höftbred stans. Om du har god rörlighet i dina hamstrings kan det vara en fördel att, som på videoklippet, stå på en låda för att kunna komma djupare innan vikterna nuddar golvet.

2. Fatta skivstången axelbrett eller så att händerna kan löpa fritt   utanför knäna. Om greppmuskulaturen sviker kan man greppa stången med växelvis grepp, dvs. ena handen med handflatan mot   dig och andra med handflatan från dig.

3. I utgångspositionen ska benen vara lätt böjda och tyngden ligga på hälarna. Spänn upp ryggen och sug in naveln så att ryggens linje är neutral.

4. Fäll nu ryggen framåt samtidigt som du skjuter bak rumpan och låt stången gå nära kroppen. Böjningen sker i höftleden och de lätt böjda benen är konstant lätt böjda och böjs inte mer under lyftet.

5. Vänd i det läge där det stramar i hamstrings och där ryggens linje fortfarande är neutral.

Tänk på att:

- hålla ryggens linje neutral under hela rörelsen

- ha tyngden på bakre delen av foten

OBS! Ju rakare ben du har desto mer belastas baksida lårmusklerna och tvärtom.

Aktiverade muskelgrupper

 1. baksida lår
 2. nedre rygg
 3. rumpa/säte

Bänkpress / Bench Press

Ligg på rygg på bänken och fatta stången med raka armar ovanför brösten. Släpp låsningen i armarna och håll emot stången under tiden som den går ned mot bröstet och tryck upp stången igen när den nuddat bröstet. Tänk på att jobba med stången i en och samma tänkta lodräta linje under övningens gång.

övningen kan varieras med smal fattning (mer triceps och inre delen av brösten), normal fattning och bred fattning (mer bröst, framför allt yttre delen). övningen kan även göras med hantlar för ett större balanskrav och för större anspänning i bröstmuskeln under övningen.

 

Aktiverade muskelgrupper

 1. bröst
 2. triceps
 3. axlar

Sittande rodd med bred fattning

Fäst ett brett handtag i vajern. Sätt dig på bänken och med fötterna på plattorna. Sträck benen såpass mycket att du kan gå ända ner i hämtläget med rak rygg. Dra första delen genom att räta upp ryggen så att den hamnar i ett lodrät läge och fortsätt draget här genom att dra med övre ryggmuskulaturen. Bromsa tillbaks armarna och fäll därefter tillbaka ryggen.

Aktiverade muskelgrupper

 1. övre rygg
 2. axlar
 3. biceps

Sidolyft i Belly/Back-ställning med bollkast

Ligg på sidan i en BB-ställning och låt en kompis kasta bollen till dig när du är i bottenläget. Ju längre ut och ner du måste ta emot bollen, desto jobbigare blir övningen.

Aktiverade muskelgrupper

 1. sneda magmusklerna
 2. raka magmusklerna

Wood chop middle i kabelmaskin

Fäst kabelhandtaget i det fäste som är i jämnhöjd med din midja och fatta handtaget med båda händerna. Ställ dig med sidan av kroppen mot viktmagasinet med lätt böjda ben och lås höfterna i denna position då de pekar framåt.

Dra nu handtaget från ena sidan och förbi kroppen med raka armar. Håll sedan emot på tillbakavägen.

Tänk på att böja på benen, jobba med raka armar och att låsa höfterna så att de pekar rakt framåt.


Aktiverade muskelgrupper

 1. sneda magmusklerna
 2. nedre rygg

Liggande enbensbenlyft

Ligg på rygg på en bänk eller matta med båda benen rakt upp i luften. Pressa nu ner nedre delen av ryggen (svanken) mot bänken samtidigt som du sänker ena benet ner och upp upprepade gånger.

Tänk på att hålla kvar trycket mot bänken när det ena benet är  i det nedre läget.

 

Aktiverade muskelgrupper

 1. raka magmusklerna
 2. sneda magmusklerna