2008-06-23

Visste du att man kan bli rörlig av styrketräning? Läs mer om detta och testa på Styrkeprogrammets nya program, Styrketräna dig rörlig!.


Det är ett känt faktum att belastande träning, såsom styrketräning, leder till att musklerna drar ihop sig, vilket i sin tur leder till stelare muskler. Av den anledningen kan rubriken uppfattas en aning motsägelsefull. För hur ska man kunna styrketräna sig rörlig om man blir stel av styrketräning?

För det första ska man inte underskatta kroppens förmåga till anpassning. Kroppens skelettmuskler anpassar sig med tiden efter de rörelser som du utför. Om du inte utför några rörelser som kräver rörlighet, kommer du att bli stelare med tiden. Men om du istället utför rörelser som kräver rörlighet varje gång du tränar, kommer dina musklers rörlighet att anpassas till dessa rörelser.

Rörlighetskrävande rörelser kan vara stretching, aktiva rörlighetsövningar eller till och med vissa styrketräningsövningar. Vissa styrketräningsövningar, framförallt kroppsbelastande och fria vikter, kan utföras med långa rörelsebanor. Men det är ofta upp till individen själv hur djupt ner eller långt man väljer att gå vid en sådan övning. Man kan dock inte säkerställa en fullgod rörlighet i samtliga muskelgrupper, men att styrketräna sig rörlig är ett komplement till vanlig rörlighetsträning och tidseffektivt.

Som medlem i Styrkeprogrammet kan du använda våra färdiga program, där du får tillgång till vårt nya program Styrketräna dig rörlig!. Programmet innehåller 13 styrkeövningar som, förutom styrka, också ställer krav på rörlighet. Med dessa övningar tränar du rörlighet i många av kroppens större muskelgrupper, som t.ex. baksida lår, vader, höftböjare, säte, rygg och bröst. Tänk på att utföra övningarna med rätt teknik och att det är upp till dig själv att ta ut rörelserna maximalt.

Om du inte är medlem kan du enkelt skapa ett konto nu. Att bli medlem är helt gratis och innebär att du kan spara dina egna träningsprogram, sätta betyg på övningar, skriva kommentarer samt får tillgång till Styrkeprogrammets Färdiga program.