Sommarträning U14- Inga redskap

Skapat av: John

Exempel på övningar där man inte behöver några redskap. Kör tex 10rep/övning och kör så många varv du hinner på 50min, eller kanske 30-60s/övning och två varv.

Övningar

Armböj med sidobenpendling

10

Ställ dig i armböjningsställning, på händer och fötter där kroppen bildar en rak linje från axlar till fötter. Gör nu en armböj samtidigt som du gör en sidobenpendling med ena benet. När du släpper och pendlar upp ena benet är det viktigt att du inte tappar höftens och ryggens position. Byt sedan ben vid nästa armböjning.

Tänk på att hålla ländryggen rak genom att stabilisera bålen samt på att trycka in skulderbladen i ryggen.

Syftet med övningen är att:

  • träna bålstabiliteten genom att stabilisera ländryggen och bäckenet i en neutral position där höfterna är parallella med underlaget samt där det inte finns någon svank i ländryggen
  • träna axelns stabiliserande muskel (M. serratus anterior) genom att trycka skulderbladen in i ryggen
  • träna styrkan i bröstmuskeln (M. pectoralis major) och armsträckaren (M. triceps brachii)

Är övningen för lätt? Testa då övningen Komplex stabiliseringsövning med armböj.

  1. bröst
  2. triceps
  3. sneda magmusklerna

Armböjningar med klapp

5

Stå i armböjningsställning med händerna i höjd med axlarna. Gå ner med bröstet i golvet och pressa upp explosivt så att du lyfter från golvet. Väl i luften klappar du med händerna.

Tänk på att inte svanka genom att spänna de inre sneda magmusklerna och att heller inte tappa spänningen i skulderbladsmuskulaturen så att skulderbladen sticker ut.

Explosiv styrka för bröstmuskeln (M. pectoralis major), överarmssträckaren (M. triceps brachii) och till viss del främre delen av axlarna (M. deltoideus). Isometrisk styrka för den inre sneda magmuskeln (M. obliiqus internus abdominis).

  1. triceps
  2. bröst
  3. axlar

Axelpress i handstående

5

Ställ dig på händer mot vägg med axelbred handfattning. Bromsa med armarna samtidigt som du närmar dig golvet med huvudet. Pressa dig sedan uppåt när du nuddat golvet med huvudet.

Styrka för överarmssträckaren (M. triceps brachii) och axlarna (M. deltoideus).

  1. triceps
  2. axlar

Bencirklar

60s

Halvsitt på rumpan med händerna i golvet framför rumpan vid sidan av benen. Lyft benen ca 20 cm från golvet och ”måla” sedan cirklar med benen genom att lyfta benen åt sidan-uppåt-åt sidan-nedåt. Byt sedan håll. Ju längre fram man sätter händerna, desto större belastning blir det för magen.

Tänk på att spänna in magen under övningens gång för att aktivera de inre magmusklerna och för att motverka svanken.

 

Styrka för den raka-, den yttre- och den inre sneda magmuskeln (M. rectus abdominis, M. obliiqus externus abdominis och M. obliiqus internus abdominis) samt för höftböjarna (M. iliopsoas och M. tensor fasciae latae).

  1. raka magmusklerna
  2. sneda magmusklerna
  3. höftböjarna

Benpendlingar

60s

Halvsitt på rumpan med underarmarna på golvet. Lyft benen från golvet ca 20 cm och börja pendla upp och ner med små rörelser med benen. Tänk på att spänna in magen under övningens gång för att aktivera de inre magmusklerna.

Isometrisk styrka för M. rectus abdominis och M. obliiqus internus abdominis. även styrka för M. ilopsoas och M. tensor fasciae latae.

  1. raka magmusklerna
  2. sneda magmusklerna
  3. höftböjarna

Benspark bakåt på alla fyra

15/ben

Stå på alla på fyra, dvs. på knäna och på händerna. Sparka nu ena benet bakåt och uppåt.

Styrka för rumpan (M. gluteus maximus), men även för baksida lår (M. biceps femoris, M. semitendinosus och M. semimembranosus).

  1. rumpa/säte
  2. baksida lår

Enbenshöftlyft

10/ben

Ligg på rygg med benen böjda och med fötterna i golvet. Lyft ena benet från golvet och håll det sträckt framåt. Håll benet konstant i denna position samtidigt som du med det andra benet lyfter upp höften.

Tänk på att trycka upp höften hela vägen utan att ta ut rörligheten i ryggen, dvs. svanka.

 

Styrka för rumpan (M. gluteus maximus) och baksida lår (M. biceps femoris).

 

  1. rumpa/säte
  2. baksida lår

Enbensknäböj från kullerbytta

5/ben

Ligg på rygg och dra tillbaka benen som om du skulle göra en bakåtkullerbytta, men rulla istället fram (som en halv kullerbytta) och pressa upp dig till stående position på ett ben. Det gäller att sätta foten så nära rumpan som möjligt och att ha fart i den halva kullerbyttan för att komma upp.

Funktionell övning som tränar balans, rörlighet och styrka för framsida lår (M. quadriceps femoris, nedre del) och rumpan (M. gluteus maximus). 

 

  1. framsida lår
  2. rumpa/säte

Enbenspress från hukposition

5/ben

Stå på ett ben och gå ner och sätt dig i huk på detta ben. Pressa dig sedan upp från denna position samtidigt som det andra benet är sträckt framför dig. Många personer har svårigheter att utföra denna övning utan att ramla pga. av stelhet i vristen. Antingen kan du sätta en planka under hälen eller så kan du be om assistans från en kompis som håller dig i händerna. Du kan också ta hjälp av en kompis om det är för tungt att pressa sig upp på ett ben.

Vill du göra övningen ännu svårare kan du hålla en pinne eller viktskiva på raka armar över huvudet under övningens gång för att även träna rörligheten i ryggen och för att öka belastningen.

Tänk på att inte falla ner till hukpositionen för snabbt utan kontroll. Gå heller inte så djupt ner att du tappar kontrollen över knäets vinke så att knäet snedbelastas. Låt knäet peka över tårna.

 

Funktionell övning där man tränar styrka för framsida lår (M. quadriceps femoris) och rumpan (M. gluteus maximus). Denna övning tränar även rörlighet i rygg och vrist samt balansförmåga.

 

  1. framsida lår

Enbensvristhopp

8/ben

Ställ dig jämfota. Hoppa nu uppåt på ett ben genom att med lätt böjt ben trycka ifrån främst med vaden genom att sträcka i fotleden. Armarna pendlar bakifrån kroppen, fram och förbi överkroppen. Lyftet i hoppet kommer när armarna har jobbat färdigt förbi kroppen.

I fotleden sker aktivitet genom plantarflexion i upphoppet och dorsalflexion i luften för att åstadkomma en förspänning i vadmuskeln inför nästa hopp. I axelleden arbetar armarna konstant fram och bak och pendelbenet jobbar med halva knälyft för att skapa ytterligare pendelkraft.

Genom hela övningen gäller det att hålla höften sträckt och ryggen rak. Tänk också på att stabilisera ryggen genom att spänna bålen vid upphoppsmomentet.

Syftet med övningen är att:

  • med hög belastning träna den plyometriska spänsten i framförallt vaderna, vilket är viktigt vid snabba riktningsförändringar
  • kontrollera kroppen genom att stabilisera bålen i hoppmoment
  • lära sig att utnyttja armarnas pendelkraft på rätt sätt
  • lära sig dorsalflektera foten, vilket är viktigt i accelerationslöpning
  • träna koordinationsförmågan i denna specifika övning

TIPS! Det är viktigt att du är bra grundtränad och behärskar många repetitioner av Vristhopp med armföring innan du börjar med denna övning för att undvika överbelastningsskador.

  1. vader
  2. sneda magmusklerna
  3. axlar

Gå på händer

så långt du kan

Stå upp och lböj dig sedan framåt och sätt i händerna med raka armar i marken framför dig. Kicka nu ifrån med benen så att du ställer dig på armarna och behåller balansen där. Börja sedan gå framåt lugnt och stabilt.

TIPS! Det är en fördel om du kan utföra övningen Handstående mot vägg innan du börjar lära dig att gå på händer.

 

Balans samt isometrisk-excentrisk styrka för överarmssträckaren (M. triceps brachii) och deltamuskeln (M. deltoideus, främre och mellersta del).

 

  1. triceps
  2. axlar

Grodhopp

12

Stå upp jämfota. Inled grodhoppet genom att böja djupt i knä, fälla ryggen framåt och pendla bak armarna för att direkt vända rörelsen genom att sträcka i knä, höft och fotled samt pendla fram armarna ut i ett hopp. Landningen i nästa grodhopp övergår direkt i ett nytt grodhopp.

Tänk på att sträcka ut ordentligt i hoppmomentet så att du i luften ligger raklång snett framåt med armarna ovanför huvudet.

Syftet med övningen är att:

  • aktivera och utveckla spänsten i samma muskler som vid en acceleration, dvs. ryggen, sätet, baksida lår,  framsida lår och vaden
  • lära sig jobba färdigt och sträcka ut i en rörelse
  • utveckla koordinationsförmågan i denna specifika rörelse
  1. framsida lår
  2. rumpa/säte
  3. vader

Hoppmasken

10

Starta från den framåtböjda positionen genom att hoppa med små steg framåt med händerna. Se till att hela tiden ha en platt rygg utan svank. Stanna i en position strax innan du känner att du är på väg att börja svanka. Ifrån denna position ska du nu hoppa in med benen tillbaka till grundpositionen. En lättare variant av denna övning är Masken.

Bålstabiliserande styrka för den raka magmuskeln (M. rectus abdominis), den yttre sneda magmuskeln (M. obliiqus externus abdominis), den inre sneda magmuskeln (M. obliiqus internus abdominis) och den tvärgående bukmuskeln (M. transversus abdominis).

  1. triceps
  2. raka magmusklerna
  3. sneda magmusklerna

Hängbron med enbenslyft

60s

Luta dig på raka med magen upp och hälarna i underlaget. Dra nu upp hälarna under dig, böj i knäet och tryck upp höften så att det är ca 90 grader i knäled. Håll nu denna position där du bildar en linje från axel till knä. När du är stabil i denna position ska du lyfta ena benet från underlaget och sträcka det rakt ut. Detta ska ske utan att tappa det parallella höftläget.

Tänk på att inte böja i ryggen, utan att trycka upp höften genom att spänna rumpan, ryggen och lårets baksida.

 

Isometrisk styrka för de raka ryggmusklerna (M. erector spinae), sätesmuskeln (M. gluteus maximus), baksida lår (M. biceps femoris, M. semitendinosus och M. semimembranosus) samt den sneda magmuskulaturen

  1. rumpa/säte
  2. nedre rygg
  3. baksida lår

Kissande hunden med armsträck

30

Ställ dig på alla fyra. Lyft höger arm rakt fram samtidigt som du lyfter och sträcker ut vänster ben. Håll emot långsamt på tillbakavägen och se till att du inte svankar med ryggen.

Tänk på att hålla en rak rygg under övningens gång.

Styrka i de raka ryggmusklerna (M. erector spinae), M. rotatores, stora sätesmuskeln (M. gluteus maximus), axlarna (M. deltoideus, bakre del) och M. trapezius.

  1. nedre rygg
  2. rumpa/säte
  3. axlar

Knäböj med kroppsbelastning / Air squat

20st

Stå upp med ungefär axelbrett avstånd mellan fötterna. Håll nu ryggen så rak som möjligt samtidigt som du böjer på benen så mycket att lårbenen ligger i horisontalt läge. Pressa nu upp kroppen ifrån detta läge.  Tänk på att hela fotsulan skall vara i kontakt med golvet under hela rörelsefasen.

 

Styrka för framsida lår (M. quadriceps femoris), stora sätesmuskeln (M. gluteus maximus) och insida lår (M. adductor, longus, magnus och brevis, M. gracilis och M. pectineus).

 

  1. framsida lår
  2. rumpa/säte
  3. insida lår

Mångstegshopp med fart

6

Inled övningen genom ett antal små sprintsteg och hoppa ut i ett mångstegshopp när du har en hastighet som du kan behärska. Väl i luften pendlar du fram med ena benet och motsatt kroppsidas arm samtidigt som du pendlar bak med andra benet och andra armen.

I nästa hopp sätter du i det främre benet aktivt (genom att först pendla ut underbenet och direkt dra in benet under kroppen) och hoppar ifrån på detta ben genom att sträcka i knä-, höft- och fotled samt genom att utnyttja kraften från pendelarmar och pendelbenet.

Tänk på att fotisättningen ska ske med hela foten samtidigt och på att ha en atletisk hållning under hela hoppet.

Syftet med övningen är att:

  • med hög belastning träna den plyometriska spänsten i främst säte, baksida lår och framsida lår
  • träna koordinationsförmågan genom att lära sig rörelsemönstret i denna specifika rörelse

TIPS! Tänk på att denna övning är belastande och kräver en grundtränad kropp för att man inte ska drabbas av överbelastningsskador. Börja gärna med övningen Mångstegshopp med jämfotastart först och gärna på mjukt underlag, som t.ex. gräs eller hoppmatta.

  1. rumpa/säte
  2. framsida lår
  3. baksida lår

Plankan med arm-/benlyft

60s

Ligg på underarmarna och på tårna. Se till att kroppen är rak som en planka och lyft sedan vänster arm och höger ben. Håll sedan i denna position en viss tid innan du byter arm/ben. I denna position skall man kunna vara stabil, dvs. stå kvar om någon putter på en.

Tänk på att inte svanka, utan att spänna den inre magmusklerna och på att inte heller sjunka ner i den övre rygg, utan pressa upp med hjälp av skulderbladsmuskulaturen. Tänk även på att inte vrida höftpartiet när du lyfter armen och benet.

 

Bålstabiliserande övning där man tränar isometrisk styrka för raka- och inre/yttre sneda magmuskler (M. rectus abdominis och M. obliiqus internus + externus abdominis) , höftböjare (M. iliopsoas och M. tensor fasciae latae), framsida lår (M. quadriceps femoris), övre rygg (M. serratus anterior, M. teres major och M. subscaspilaris), bröst (M. pectoralis major), axlar (M. deltoideus) och rumpa (M. gluteus maximus).

 

  1. sneda magmusklerna
  2. axlar

Sidoutfall med armpress

10/sida

Stå upp med benen parallellt och med en viktskiva i händerna vid bröstet. Gör nu ett sidoutfall samtidigt som du pressar armarna rakt ut. Pressa dig nu tillbaka till utgångspositionen, dra in armarna och fall ut på andra benet och pressa återigen ut armarna.

Tänk på att låta knäna peka över tårna och att hålla ryggen rak under hela övningens gång.

 

Funktionell övning som tränar styrka för framsida lår (M. quadriceps femoris), rumpan (M. gluteus maximus) och insida lår (M. adductor magnus, brevis och longus samt M. pectineus) samt isometrisk styrka för ryggens hållningsmuskler (M. erector spinae)och för axlarna (M. deltoideus).

  1. framsida lår
  2. rumpa/säte
  3. axlar

Skifthopp

30

Ställ dig i armböjningsposition. Sära nu på benen så att det vänstra benet hamnar framför vänster hand samtidigt som det högra är kvar.

Inled övningen nu genom att från denna position trycka till med benen så att du hinner skifta ben, så att höger fot kommer framför höger hand och så att vänster hand hamnar rakt bakom överkroppen. Detta ska ske utan paus.

 

Uthållig styrka för de raka magmusklerna (M. rectus abdominis), höftböjarna (M. iliopsoas), skulderblads muskeln (M. serratus anterior) och överarmssträckarna (M. triceps brachii). Kan även köras i intervallform tillsammans med liknande övningar i syfte att träna hjärtat och syreupptagningsförmågan.

  1. raka magmusklerna
  2. övre rygg
  3. triceps

Skridskohopp

20

Stå på ett ben. Inled hoppet med att böja i knä och fälla ryggen för att direkt sträcka i knä och höft samtidigt som du trycker ifrån snett framåt.

Tänk på att jobba med den diagonala pendelrörelsen som sker i armarna. Landa hoppet på andra benet genom en snabb böjning och efterföljande sträckning i knä och höft direkt vidare i nästa hopp.

Syftet med övningen är att:

  • aktivera samma muskler som vid en sidoförflyttning och vid en slagrörelse
  • utveckla spänsten i säte, framsida lår och vad
  • stimulera de snabba muskelfibrernas reaktiva förmåga genom plyometriska hopp
  1. rumpa/säte
  2. framsida lår
  3. vader

Skridskohopp med stopp

20

Stå på ett ben. Inled hoppet med att böja i knä och fälla ryggen för att direkt sträcka i knä och höft samtidigt som du trycker ifrån snett framåt.

Tänk på att jobba med den diagonala pendelrörelsen som sker i armarna. Landa hoppet genom att böja i knä. Stanna på stället och hitta balansen innan du påbörjar nästa hopp.

Syftet med övningen är att:

  • aktivera samma muskler som vid en sidoförflyttning och vid en slagrörelse, dvs. ryggen, baksida lår,  framsida lår och vaden
  • utveckla spänsten i säte, framsida lår och vad
  • träna balansen och kroppskontrollen när det gäller att stå still
  1. rumpa/säte
  2. framsida lår
  3. vader

Spindeln till handstående

8

Sätt dig i huk och placera händerna framför dig med ca 20 centimeter mellan. Böj armarna något och lägg över tyngdpunkten på armarna genom att placera armbågarna mot insidan av knäväcken. Lyft nu upp fötterna från denna position så att du balanserar på armarna.

Från denna position skall du sedan förflytta tyngdpunkten framåt något samtidigt som du pressar upp dig till handstående position.

TIPS! Det är en fördel om du kan utföra övningarna Spindeln och Handstående var för sig, innan du börjar öva på den här övningen.

 

Balans och isometrisk styrka för överarmssträckaren (M. triceps brachii), bröstmuskeln (M. pectoralis major) och deltamuskeln (M. deltoideus, främre del) samt dynamisk styrka för överarmssträckaren (M. triceps brachii) och deltamuskeln (M. deltoideus, främre och mellersta del).

 

  1. triceps
  2. axlar
  3. bröst

Superstar-hopp

40s

Ställ dig i armböjningsposition, dvs. med kroppen i en rak linje från axlarna till hälarna, där tårna står på en linje. Sätt ut en markering ungefär under knäna. Inled övningen med att hoppa med fötterna från utgångspositionen till markeringslinjen och tillbaka.

Tänk på att hålla den raka linjen genom att spänna i bålen och genom att trycka in skuldrorna i ryggen.

 

Uthållighetsstyrka för de raka magmusklerna (M. rectus femoris), höftböjarna (M. iliopsoas),överarmssträckaren (M. triceps brachii) och skulderbladsmuskeln (M. serratus anterior) samt ökning av pulsen, vilket gör att pulsen lämpar sig för konditionsträning i intervallform.

  1. raka magmusklerna
  2. höftböjarna
  3. triceps

Vaggan för mage / Hollow rock

30s

Ligg på rygg med en viktskiva i armarna. Sträck armarna och benen, lyft upp dem från marken och börja gunga med kroppen genom att gå ner med ryggen, lyfta upp benen och gå därefter ner med benen och lyft upp överkroppen. Försök hålla vikten stilla i en position lite bakom huvudet.

 

Isometrisk och dynamisk styrka för den raka (M. rectus abdominis) och yttre sneda magmuskelb (M. obliiqus externus abdominis).

 

  1. raka magmusklerna
  2. sneda magmusklerna

Vaggan för rygg

30s

Ligg på magen och lyft upp ryggen med armarna sträckta framför dig. När ryggen är på väg ner igen, lyft då upp benen. Rörelsen blir alltså som en vagga fram och tillbaka på stället.

 

Styrka för de raka ryggmusklerna (M. erector spinae), kappmuskeln (M. trapezius), deltamuskeln (M. deltoideus), rumpan (M. gluteus maximus) och baksida lår (M. semimembranosus, M. semitendinosus och M. biceps femoris).

  1. nedre rygg
  2. rumpa/säte
  3. övre rygg

Vindrutetorkaren

60s

Ligg på rygg med benen lodrätt upp i luften och med armarna utåt som på ett kors som stöd. För sedan benen från sida till sida med hjälp av de sneda magmusklerna. Vill man ha större belastning kan man hålla en medicinboll mellan fötterna.

Styrka för den yttre sneda magmuskeln (M. obliiqus externus abdominis).

  1. sneda magmusklerna
  2. höftböjarna