Hantlar är antagligen det ultimata basredskapet i varje gym eller hem, oavsett storlek. Med ett par hantlar kan du i princip träna hela kroppen och antalet variationer på övningar är i praktiken obegränsade.

Hantlar gör det också enkelt att styra belastningen då de ofta kommer i ett stort antal vikter, ofta med så små viktgap mellan varje par att alla hittar någon som passar.

Vilka olika sorters hantlar finns det?

Överlag kan man man dela upp hantlar i två olika varianter med flera olika undertyper: fasta hantlar och byggbara hantlar.

Med en fast hantel menas en hantel där greppet sitter fast i själva vikten och därmed skapar ett solitt block av vikt. Medan en byggbar hantel har lösa viktskivor som kan tas av och på utefter vad som krävs för respektive övning.

När det gäller byggbara hantlar så är järnskivor vanligast och det billigaste alternativet, vilket ofta passar när budgeten inte är så stor. Byggbara hantlar är ett smidigt alternativ om du ska använda dem i hemmet.

Tips: Byggbara hantlar för hemmagymmet från Gymkompaniet

När det gäller fasta hantlar så används de oftast på ställen där man har budget för att köpa in ett spann av hantlar då de inte kan justeras om. Här är det istället den gummerade varianten som är vanligast. De ger ofta en skönare känsla och är framförallt mer skonsamma mot golv och öron då de får en viss ljuddämpning.

Tips: Gummerade hantlar med vikterna 2.5 kg - 50 kg från Gymkompaniet

Under kategorin fasta hantlar ligger också hantlar i krom och neopren. Båda säljs framförallt i vikterna 1-10 kg, medan järnhantlar och gummerade hantlar oftast rör sig i spannet 2,5 kg - 50 kg.

Fasta hantlar slits inte som byggbara hantlar, där skruvlåsen efter en tids användning kan börja glappa, och är också ett säkrare alternativt när du kör med tyngre vikter, speciellt för övningar som sker över huvudhöjd.

Vilka hantlar ska jag använda?

När det gäller hantlar har du två val att göra, dels vilken modell och dels vilken vikt.

Om du letar efter hantlar under 10 kg är det oftast mest ekonomiskt att välja krom eller neoprenhantlar, samtidigt som dessa oftast går i viktsteg om 1 kg, medan järn och gummerade mer rör sig i 2,5 kg steg, vilket gör att det kan vara svårt att hitta helt rätt på lägre vikter.

Om du istället letar efter tyngre hantlar så är det gummerade eller järn som gäller.

I båda fallen handlar det sedan ofta i slutändan om känsla. VIssa gillar gillar hantlar i neopren, andra gillar dem i krom. Vissa gillar gummerade och andra gillar dem i järn. Gå till ett gym och testa deras hantlar, rent funktionsmässigt skiljer det sig inte så mycket åt, utan gå på känsla och utifrån vad just du gillar.

Byggbara hantlar är smidiga för hemmet. I allt över det bör egentligen fasta hantlar användas då byggbara hantlar efter en tids användning lätt slits ut så att skruvlåsen börjar glappa. Vid tyngre vikter är det alltid säkrast med fasta hantlar, speciellt för övningar som sker över huvudhöjd.

Köp hantlar parvis

Det är lätt att tror att man sparar pengar när man köper endast en hantel av varje storlek. Men majoriteten av alla övningar kräver dubbla hantlar. Det är oftast bättre att inte köpa lika många olika vikter men att istället köpa två av varje vikt.

Tips: Gymkompaniet har ett stort utbud av hantlar för hemmabruk och gym

Hantelövningar

Vill du ha inspiration och tips på övningar med hantlar så kan du kolla alla hantelövningar som finns i vårt övningsarkiv.

Gillade du den här artikeln?

Då får du gärna rekommendera den till andra genom att dela "Hantlar" på Facebook eller Twitter.