Skivstången är det redskap som används i alla de stora styrkeövningarna (t.ex. knäböj, marklyft och frivändning) och en bra skivstång är mycket användbar om du vill bygga upp ett eget gym hemma.

Standardskivstång

Den vanligaste skivstången är en så kallad olympisk skivstång på 220 cm och 20 kg, gjord för 50 mm viktskivor. Det är den standardiserade varianten som man ofta ser på olika gym och som de flesta är vana vid att använda.

Standardgreppet på en olympisk skivstång varierar mellan 28 mm - 32 mm beroende på modell. För tävling ligger ofta greppet runt 28 mm och många upplever också ett smalare grepp som skönare då det ger ett bättre grepp om

Tips: Olympisk skivstång från Gymkompaniet

Tunnare skivstång

Det finns även en tunnare skivstångsvariant på 25 mm. 25 mm-stången finns i flera olika längd/vikt-dimensioner och används framförallt för hemmagym, där utrymmesbrist gör att det är svårt att få in en större skivstång. På 25 mm-stänger är även greppet oftast 25 mm.

Den tunnare varianten är också billigare än standardskivstången.

Tips: Tunnare skivstång 25 mm från Gymkompaniet

Crossfit-stången

När Crossfit gjorde sitt intåg hos den breda massan så blev det snabbt tydligt att traditionella skivstänger inte håller för den träning som crossfit består av. De höga släppen och många repetitionerna förstörde snabbt kullagerna på skivstängerna eller gjorde att de blev skeva. En ny sorts skivstänger för crossfit-träning har därför tagits fram och bör användas vid den sortens träning.

Tips: Skivstång för Crossfit från Gymkompaniet

Teknikstänger

Det finns även teknikstänger på marknaden, som storleksmässigt är ungefär lika stora som olympiska stänger (eller något mindre). Teknikstänger väger dock oftast bara 10 kg och tål väldigt låg belastning. Om man köper en teknikstång så ska man tänka på att inte använd den inte med högre vikt än var stången är gjord för då risken är stor att den böjer sig.

Att tänka på när du ska köpa skivstänger

Viktskivor håller oftast väldigt många år oavsett pris men för skivstänger är det inte riktigt samma sak. Ska du köpa ett skivstångsset så kan det vara en bra investering att välja en bättre, och då också dyrare, skivstång som kan hålla under många år.

Kullager

De flesta skivstänger av lite högre kvalité på marknaden idag har kullager och det är också något du bör titta efter om skivstängerna ska användas på företagsgym/föreningar eller kommersiella gym.

Kullagret gör att ändarna kan rotera utan att greppet roterar vilket är till stor hjälp vid exempelvis en frivändning eller ett marklyft där rotationen annars riskerar att förstöra lyftet.

PSI-värde

Då och då ser man att skivstänger även beskrivs med ett PSI-värde. PSI står för Pounds per kvadrattum och berättar hur mycket kraft som krävs för att dra sönder en skivstång. Ju högre värde desto stabilare skivstång vilket innebär en mindre risk att den böjer sig.

Skivstångsövningar

Vill du ha inspiration och tips på övningar med skivstång så kan du kolla bland de skivstångsövningar som finns i vårt övningsarkiv.

Gillade du den här artikeln?

Då får du gärna rekommendera den till andra genom att dela "Skivstänger" på Facebook eller Twitter.