Kettlebells är fantastiska och mångsidiga järnklot med handtag som du kan använda för att träna flertalet olika sorters träning så som explosivitet, uthållighet, styrka, mjölksyra och kondition.

Vad är kettlebells?

Kettlebells har fått ett ordentligt uppsving på senare år och i de allra flesta gym finns numer ett litet ställ med kettlebells. Men även om de allra flesta gym har dem i sitt sortiment så är det fortfarande relativt få människor som faktiskt förstår hur fantastiska och mångsidiga dessa järnklot är. För även om kettlebells i grunden bara är en klump med ett handtag på så går de att använda till att träna i princip hela kroppen. Och dessutom kan man med kettlebells träna flertalet olika sorters träning så som explosivitet, uthållighet, styrka, mjölksyra och kondition.

Kettlebells är också ett väldigt effektivt redskap för hemmagymmet. Medan en skivstång eller en benpress tar mycket plats och är svårt för många att få in i vardagsrummet så platsar en kettlebell in i de flesta hem. Den är enkel att ta fram och den är enkel att gömma undan om man så önskar.

I och med att den högintensiva träningen fått ett uppsving i och med crossfit-boomen så kan du nu också hitta kettlebells på många gym. För gym är kettlebells väldigt priseffektiva då de ofta håller väldigt länge, kan användas till en mängd olika typer av träning samt kostar en bråkdel av vad ett nytt löpband kostar.

Vilka olika kettlebells finns det?

Överlag kan man man dela upp kettlebells i tre olika varianter:

Järnkettlebells - den klassiska kettlebellen

Det man nästan spontant tänker på när man ser en kettlebell framför sig. Ett klot i järn med ett handtag på. En rätt rå känsla och ett redskap som håller för i princip allt. Billigare, enklare och mer äkta än såhär blir inte träning. Fördelarna med järnkettlebells är framförallt just priset och den oerhört långa slitage-tiden.

Tips: Kettlebells i järn från Gymkompaniet

Neoprenkettlebells

Detta är en järnkettlebell som fått ett skyddande hölje i neopren eller gummi runt sig. Höljet har egentligen inte som största uppgift att skydda din kettlebell utan ditt golv, som annars lätt kan bli missfärgat eller få sig en och annan buckla (v ilket givetvis kan hända även med neoprenkettlebells, det är fortfarande en klump järn). Dessutom är neoprenhöljet ofta i olika färger vilket ger en enkel identifiering av vilken kilovikt klotet har.

Tips: Neoprenkettlebells från Gymkompaniet

Competition kettlebells

Dessa är oftast tillverkade i stål istället för järn. Den stora skillnaden är att alla kettlebells är i samma storlek oavsett vikt, och anpassade till tävlingsstandard. Kettlebells med låga vikter i andra modeller blir lätt lite "fjuttiga" att svinga eller pressa och tyngdpunkten känns ofta lite konstig. Med competition kettlebells så upplever många att känslan blir bättre i och med att klotet känns mer på riktigt.

Tips: Competition kettlebells från Gymkompaniet

Att tänka på när du köper kettlebells

Du behöver inte köpa 2 av varje vikt. Ofta när det gäller exempelvis hantlar vill man köpa så man har 2 st av varje vikt men när det gäller träning med kettlebells så behöver de flesta endast en av varje vikt då endast ett fåtal blir så avancerade i sin träning att de kör med dubbla kettlebells samtidigt. 

Så det är bättre att istället köpa flera kettlebells i olika vikter så du lättare kan variera belastning för övningarna du kör.

Tips: Visa alla kettlebells från Gymkompaniet

Träna med kettlebells

Träningen med kettlebells går att variera i det oändliga. I vårt övningsarkiv hittar du  32 övningar du kan köra med kettlebells.

Gillade du den här artikeln?

Då får du gärna rekommendera den till andra genom att dela "Kettlebells" på Facebook eller Twitter.