Träningsbänkar kommer i en mängd olika versioner och modeller och det är ibland svårt att veta exakt vad man letar efter. Överlag kan man säga att det finns två aspekter att ta hänsyn till: ställbarhet och stabilitet.

Med ställbarhet menas i hur många lägen bänken kan ställas in. Och det varierar ifrån plana bänkar till bänkar där ryggen kan ställas in i allt från 90% grader ner till negativt läge. Med stabilitet avses hur robust bänken är. Vad den klarar av för belastning och hur stabilt den står på marken. De flesta bänkar klarar från 200kg och uppåt.

Olika bänkar för olika gym

Förenklat så skulle man kunna säga att man väljer bänk utefter vilken miljö den ska användas i. Ett hemmagym behöver alltså en viss bänk medan ett kommersiellt gym behöver en annan modell.

Träningsbänk för hemmagymmet

I ett hemmagym är det oftast tillräckligt med en standardbänk. Så länge bänken kan ställas in i 4-5 olika lägen och den inte känns skranglig så brukar inte märket spela alltför stor roll. Det kan vara viktigt att fundera över hur stor yta man har hemma, då en bänk tar en hel del plats. Och vill man spara på plats så finns ett flertal varianter på marknaden som kan fällas ihop.

Tips: Träningsbänkar för hemmagym från Gymkompaniet

Träningsbänk för företagsgymmet

I ett företagsgym eller gym i en bostadsrättsföreningar en behövs en bänk som håller länge utan att den behöver skötas om. Leta efter en robust bänk med få inställningar. Leta efter någonting som håller i längden.

Tips: Träningsbänkar för företagsgymmet från Gymkompaniet

Träningsbänk för kommersiella gym

Kommersiella gym behöver en bänk som är ordentligt slitstart och de som tränar på gymmet har ofta höga krav på att bänkarna ska tåla tung belastning. På kommersiella gym ser man också ofta bänkar med så kallade transporthjul vilket gör att gymbesökare enklare kan flytta omkring bänkarna och även undvika att det blir fula märken på golvet.

Tips: Träningsbänkar för kommersiella gym från Gymkompaniet

Att tänka på när du köper en träningsbänk

Tänk igenom vad du ska använda bänken till, det är lätt att man bara tänker träningsbänk som träningsbänk. Men det stämmer inte.

Om du enbart ska köra bänkpress på din bänk så kanske du inte behöver en vanlig bänk utan snarare borde köpa en bänkpressbänk där ställningen sitter fast i själva bänken, för ökad stabilitet. Ska du främst använda bänken för hantelträning, då kanske du ska leta efter en bänk med flera olika höjdlägen på bänkens rygg och sits så att du kan använda bänken till så många olika övningar som möjligt.

Gillade du den här artikeln?

Då får du gärna rekommendera den till andra genom att dela "Träningsbänkar" på Facebook eller Twitter.