Svårighetsgrad

  • Medel

Kategori

  • Kettlebell

Aktiverade muskelgrupper

  1. nedre rygg
  2. rumpa/säte
  3. framsida lår

Utförande

Rörelsen är precis som i övningen marklyft fast något mer explosiv och med högre tempo. Blicken ska vara riktad framåt (lite nedåt mot horisonten), tyngden hela tiden på hälarna och axlarna nedsänkta.

Andning

För att få en säker rörelse behövs ett högt buktryck när belastningen är som störst, därför ska du andas in när kettlebellen är på toppen eller i nedåtfasen. Andas ut när kettlebellen närmar sig toppen i uppåtfasen.

Att tänka på

 

Syfte/Effekt

En av grunderna i kettlebellträning är swingen. Många andra övningar med kettlebells har swingen som grund. Swingen är en funktionell övning där kroppens stora muskler får arbeta i ett högt tempo. Eftersom stora muskler arbetar och behövs syresättas så får man snabbt upp pulsen och styrkeövningen blir även konditionsträning. Fast Eccentric Swing är en mer krävande övning än vanliga Swing - både den eccentriska belastingen och tempot är högre.

Övningen tränar explosiv och/eller uthållig styrka i rygg, säte, fram- och baksida lår samt stabiliserande styrka i buk-, skulder- och underarmsmuskulatur.

 

Fler övningar som också tränar muskelgruppen nedre rygg