Svårighetsgrad

  • Svår

Kategori

  • Fria vikter

Aktiverade muskelgrupper

  1. nedre rygg
  2. framsida lår
  3. rumpa/säte

Utförande

Frivändning är en svår övning och vi rekommenderar att du ber om teknisk assistans första tillfällena för att lära dig att utföra övningen korrekt.

En frivändning utförs med skivstång från golvet genom att man fattar stången något bredare än axelbrett. Fötterna bör placeras något smalare än axelbrett, så att armarna kan löpa fritt utanför och bör peka rakt fram eller något utåt. I startpositionen bör stången vara placerad lodrätt över nedersta snörningen på skorna och kroppen bör vara något framåtlutad så att armarna pekar snett bakåt. Detta för att inte knäna ska vara ivägen vid knäpassagen.

Lyftet inleds med att man böjer på benen, står lätt framåtlutad med rak rygg och därefter lyfter stången upp mot knäna genom att jobba med benen.

Väl över knäna gäller det att accelerera stången genom att räta på ryggen och samtidigt trycka ifrån det sista med benen. Den sista biten går man upp på tå, drar upp axlarna samt böjer armarna och vinklar dem utåt, för att accelerera stången maximalt.

När man nått denna position, då man har dragit färdigt och står på tå, gäller det att fånga upp stången samtidigt som man böjer armarna. Efter detta gäller det att fånga upp stången på axlarna genom att böja lätt på benen och sedan låsa stången genom att vinkla upp armbågarna. Man kan även fånga upp stången genom att sära på benen, ett ben framåt och ett bakåt.

Denna komplexa övning (ingår som en del i det olypiska lyftet stöt) kräver god rörlighet och teknik. För att träna upp den rörlighet som krävs i denna övning, är aktiva rörlighetsövningar lämpliga och framförallt “Komplex rörlighetsövning”.

Syfte/Effekt

Explosiv styrka för framsida lår (M. quadriceps femoris), rumpa (M. gluteus maximus), nedre rygg (M. erector spinae) och axlar (M. trapezius).

Fler övningar som också tränar muskelgruppen nedre rygg