För att uppnå bra resultat krävs bra utrustning. Här hittar du en snabbguide till de vanligaste träningsredskapen och förklaring till varför de kan var bra att ha.

Vad behöver man för att träna?

Att träna styrketräning innebär inte att man måste se ut på ett visst sätt, ha de senaste kläderna eller så mycket tillbehör som möjligt. Men är man ny på området kan det vara bra att veta vad det finns för hjälpmedel och varför de finns.

Kläder

Dina kläder bör i första hand vara bekväma och funktionella. Du skall kunna trivas i dem och samtidigt utföra dina övningar på ett sätt då inte kläderna är ett hinder. Linnen, T-shirts och toppar finns idag att köpa i material som andas och på så sätt varken stänger inne svetten eller ger dig ett plaskvått plagg efter passet. Under uppvärmningen kan det vara bra att ha långa tights eller byxor, och en jumper eller träningsjacka på överkroppen. Detta för att musklerna skall bli varma. En kall och stel muskel presterar sämre och löper alltid större risk för skador än en varm och smidig.

Skor

Precis som för kläder, gäller det att dina skor skall vara bekväma och funktionella. Det är dock en fördel om du har stabila skor med hård sula då du tränar. Detta för att ge dig stöd och minskad risk för vrickningar och dylikt vid tunga övningar som t.ex. enbensböj. Tyngdlyftare har hårda skor med träklackar, som en jämförelse.

Handduk

På allmänna gym är det en oskriven regel att man har med sig en extrahandduk som man använder som underlägg på bänkar och maskiner. Detta för att bänkar och maskiner inte skall bli svettiga och ofräscha.

Svettband/keps/hårspänne

Om man har ganska mycket hår på huvudet, vill hindra svetten från att rinna ner i ansiktet eller om man inte vill att håret skall vara i vägen när man tränar, kan det vara mycket bra att använda svettband, keps, hårspännen eller hårsnoddar. Det finns även svettband som man kan sätta runt handleden, som är till för att torka bort svett i pannan. Handledssvettband är mycket vanligt bland tennisspelare.

Vattenflaska

Ta gärna med dig en vattenflaska som du tar med dig från övning till övning. Styrketräning kräver mycket vätska och du behöver dricka ofta. Det finns ofta toaletter med kranar i närheten, men att springa iväg och dricka stup i kvarten tar tid och rubbar rytmen i träningen. Drick lite i taget för att inte få håll, ca 1-2 dl var 10:e minut. Tränar du med ett väldigt högt tempo och i över en timma, rekommenderas sportdryck.

Bälte

Då man tränar maxstyrka kan det vara bra att använda ett styrkebälte vid övningar där ryggen utsätts för stor belastning, som vid t.ex. benböj. Bältet stärker upp bål och rygg, och minskar på så vis risken för skador.

Dragremmar

Vid övningar där det ställs stora krav på underarmsstyrka, fast då agonisten är en helt annan (t.ex. rygg i marklyft), kan det vara bra att använda dragremmar för ett riktigt bra grepp. På så sätt slipper man hämmas av en begränsad underarmsstyrka och kan på så sätt få ut mer av övningen.

Handledsbindor

Vid vissa övningar, som exempelvis bänkpress, utsätts handlederna för stora och ibland sneda belastningar. Det är inte ovanligt att man får ont i handlederna av sådana övningar. Då kan handledsbindor, som fixerar och avbelastar handleden, vara ett bra redskap.

Knälindor

Vid riktigt tunga benböj utsätts knäna för stora belastningar. För att stötta upp knäna finns knälindor som lindas hårt runt knäna för att avbelasta knäna. Knälindor rekommenderas dock första hand till styrkelyftare, tyngdlyftare och andra idrottare som tränar med otroligt höga belastningar på knäna.

Träningshandskar

Vid styrketräning sliter man på händerna då dessa medverkar i många övningar. Valkar som går sönder och småsår som svider är ofta vanligt. Träningshandskar skyddar händerna och ger dig även bra grepp.

Magnesia

Magnesia är en slags grepprodukt som man styrker på över händerna för att få ett bra grepp. Magnesia är en självklarhet inom sporter som tyngdlyftning, styrkelyft och kulstötning. Nackdelen är att denna produkt dammar och smular, vilket gör att det är förbjudet att använda magnesia i en del gym.

Musik

På de flesta gym finns stereo med träningsmusik eller radiomusik för att få kunderna att trivas. Men det är inte alltid som det finns tillgång till musik, eller musik som man själv tycker om, varför det kan vara bra att ha med sig egen musikspelare i form av Ipod, mp3 eller cd-freestyle m.m. Musik till träning kan vara ett väldigt bra sätt att peppa sig själv för att kunna prestera på en hög nivå.

Gillade du den här artikeln?

Då får du gärna rekommendera den till andra genom att dela "Träningsredskap/utrustning" på Facebook eller Twitter.