Svårighetsgrad

  • Svår

Kategori

  • Fria vikter

Aktiverade muskelgrupper

  1. framsida lår
  2. övre rygg
  3. nedre rygg

Utförande

Styrkerycket utförs med skivstång med lyft från marken där man fattar stången brett och inleder att med framåtlutad och svankad rygg dra stången upp mot knäna. Väl förbi knäna gäller det att accelerera i lyftet genom att man trycker det sista med benen samtidigt som man rätar upp och drar bak ryggen.

När man nått denna fas, då man är så utsträckt som möjligt (tom stå på tå), gäller det att fortsätta draget med armarna samtidigt som man fångar upp stången genom att böja lätt på benen. När man har fångat upp stången med raka armar ovanför huvudet, gäller det att sträcka på ben och armar samt ta kontroll över stången.

Man kan även kasta sig under stången genom att sära på benen, ett ben framåt och ett bakåt. Skillanden mellan styrkeryck och vanligt ryck, är att man i vanligt ryck fångar upp stången genom att gå ned i hukposition.

Tänk på att hålla ryggen rak under hela övningen, för att undvika att drabbas av diskbrock.

Syfte/Effekt

Explosiv styrka för framsida lår (M. quadriceps femoris), rumpan (M. gluteus maximus), vaderna (M. triceps surae), nedre ryggen (M. erector spinae), den breda ryggmuskeln (M. latissimus dorsi) och kappmuskeln (M. trapezius).

Fler övningar som också tränar muskelgruppen framsida lår